1111 Budapest, Vak Bottyán u. 6.Mobil: +36 20/437-1564E-mail: buddhistaegyhaz@gmail.comFacebookYouTubeBuddha TV

Drukpa Kagyü Buddhista Egyház

MAGYARORSZÁGI
DRUKPA KAGYÜ
BUDDHISTA KÖZÖSSÉG

2024. március 11., hétfő

Samatha Meditáció I. Tudat lecsendesítése /Siné/tanfolyam 2024.04.06.szombat

Samatha Meditáció I. Tudat lecsendesítése /Siné/tanfolyam

Helyszín
Drukpa Hungary Buddhista Egyházközösség

Kapcsolat
Név: Magyarországi Drukpa Kagyü Buddhista Közösség
E-mail: buddhistaegyhaz@gmail.com
Telefon: +36204371564
Weboldal: https://www.buddhistaegyhaz.hu/programok

Samatha Buddhista Meditáció I. Tudat lecsendesítése /Siné/tanfolyam

Dharma tanitó: Koppány Láma

Samatha Buddhista meditáció(tibeti: siné a tudat lecsendesítése) Meditáció 1.
Időpont:  2024.április 06.szombat 9.00.-17.00.
Helyszín: 1111. Budapest ,Vak Bottyán út 6.
Jelentkezés:https://www.buddhistaegyhaz.hu/tanfolyam_jelentkezes


Program:9.00-12.00.- tanítás, meditáció
12.00-13.30 ebédidő
13.30-17.00. meditáció ,tanítás

Meditációk: ülőmeditáció, járó meditáció, meditáció (vezetett)A nap végén tapasztalatok , élmények megosztása, további meditációs napok, gyakorlási időpontok egyeztetése.Előképzettség nem kell ,18.éves kortól bárki jelentkezhet.
Infó: https://www.buddhistaegyhaz.hu/meditaciok
Helyszínre: http://www.buddhistaegyhaz.hu/kapcsolat oldalon: kapcsolat menü /Google térkép.

Samatha (tib.Sine)Elmélyedés vagy lehiggadás gyakorlata.A korai buddhista meditációs rendszer második fő gyakorlatcsoportja az úgynevezett elmélyedés vagy lehiggadás gyakorlatai. A samatha meditációban érhetők el azok a különleges tudatállapotok, amely lehetővé teszik a valóságra ráébredő belátás gyakorlását.Buddhista Meditáció és tanítás 1 napos minden hónapban indul 1 napos kezdő, utána csatlakozhat a hétköznapokon megtartott meditációs és buddhista gyakorlókhoz. Ezeket a technikákat mindenki megtanulhatja, bárki elsajátíthatja. A tanfolyamon megtanuljuk, megismerjük: a meditáció valódi célját, testi- és tudati állapotunk energetikai hátterét különböző meditációs technikákat, vezetett meditációk általi ülő , járó és sétáló meditációkat. A samatha az egyik legalapvetőbb buddhista meditációs módszer, melyet a tudati csapongások lecsendesítésére, a higgadt és stabil tudatállapot kifejlesztésére használunk. A kiegyensúlyozott, tiszta és hajlékony tudat nemcsak bármely célzott meditációnak, de még a hatékony hétköznapi tevékenységnek is előfeltétele.
Samatha meditáció. A korai buddhista meditációs rendszer második fő gyakorlatcsoportja az úgynevezett elmélyedés vagy lehiggadás gyakorlatai. Ezek egyes véleményekkel ellentétben nem feltétlenül a tudat erőszakolt összpontosítását jelentik, hanem sokkal inkább az elterelő ösztönzések ellazítását, aminek hatására a gyakorló képessé válik tudatát a választott meditációs tárgyon elnyugtatni. A klasszikus buddhista meditációs rendszer negyven szamatha-meditációs „tárgyat” tartalmaz, melyek között egyaránt vannak légzés figyelés (Ánápánaszati), színek, fizikai objektumok, mentális tárgyak, istenségek stb. E számos tárgy közül a különféle alkatú és helyzetű gyakorlók ki tudják választani a szükségleteiknek leginkább megfelelőt. Az elterelő ösztönzések a vágyak, ellenszenvek, nyugtalanság és aggodalmaskodás, tompaság és renyheség, valamint a szellemi út iránti szkeptikus kétely. Ezek teljes ellazítását követően a tudat belép az ún. meditációs elmélyedésekbe, melyekben az elterelő ösztönzések helyébe az elmélyedési tényezők lépnek: a figyelmi ráfordulás, a tárgy tiszta tükrözése, extatikus lelkesültség, üdvözült boldogság, a tudat egypontúsága és a felülemelkedett egykedvűség. Az elmélyedésnek nyolc szintjét különböztették meg, ahol a magasabb szinteken még maguk az elmélyedési tényezők is elnyugsznak, s pusztán a tudat tiszta, homogén áramlása és felülemelkedettsége marad. Épp így kiindulópontja e módszer a tantrikus istenségjógáknak, hiszen csak elmélyült és összpontosított tudattal lehetséges a megidézett Buddhák tiszta vizualizálása.
Szamatha meditáció A samatha nélkülözhetetlen alapozó gyakorlat az álom- és bardojógák esetében is, így felbecsülhetetlen jelentőségű a halálra történő felkészülésben.

Legújabb hírek

Rólunk

Buddhista közösségünk a nemzetközi Nepáli-Bhutáni Buddhista Drukpa Kagyü közösség tagja. Szellemi tanítónk és mentorunk Tiszteletreméltó Khenpo Kalsang. „Minden ember Buddha természetű, a hívő - gyakorló dolga, hogy önmagában felismerje a Buddhát.”

Hírlevél

Jelentkezzen hírlevelünkre, hogy értesülhessen legújabb programjainkról, rendezvényeinkről.

Látogatók száma: 5 282 298 fő, jelenleg: 5 fő. Ma eddig: 523 fő

Copyright 2020 Magyarországi Drukpa Kagyü Buddhista Közösség.