Kérem várjon!
8 szerencsés jel
Mantra / Tanítások / Buddha
Köszönetet mondunk minden barátunknak, mindazon szerzőknek, tanítóknak, buddhistáknak akik hozzájárultak buddhista, vallásbölcseleti és egyéb tanításokkal, írásokkal, tanulmányokkal, jegyzetekkel minden érző lény tanításához és tanulásához. Buddhák tanításait megosztani érdem, ezért minden érdemet felajánljuk az összes Buddháknak. Buddhista közösségünk a RIME (A Rimé kifejezés (ris med) szó szerint azt jelenti „elfogulatlan” vagy „pártatlan”, szektarianizmustól mentes) elv alapján igyekszik minden hagyományvonal tanítását, dharmát megosztani a weblapon. Om Mani Padme Hum!
Buddha
Drukpa Kagyü buddhista hagyományvonalról
Shabdrung Ngawang Namgyal
Shabdrung Ngawang Namgyal
Drukpa Rinpoche (Lopon Sherab Dorji)
Drukpa Rinpoche (Lopon Sherab Dorji)
A Drukpa Kagyü Egyház a XII. században jött létre a XI. században alapított Kagyüpa (vagy röviden Kagyü) rend egyik legjelentősebb alirányzataként, majd hamarosan elterjedt a történeti Tibet számos tartományában. A történeti Tibet alapvető jellemzője és meghatározója az egységes alapokkal rendelkező, mintegy 1300 éves múltra visszatekintő buddhista kultúra. A VII. század óta létrejött tibeti buddhista irányzatok döntő többsége a mai napig létezik és virágzik (legjelentősebbek: Nyingmapa, Szakjapa, Gelukpa, a Kagyüpa iskola több alirányzata is, köztük a Karmapa és a Drukpa). Egyes tibeti buddhista iskolák elterjedése már a XIII. században megkezdődött, amikor a mongolok Jüan dinasztiaként Kínában uralkodó nemessége áttért a buddhizmusra. Nagyobb mértékű elterjedés a XX. század második felében történt Ázsiában és Ázsián kívül is.

A Drukpa Kagyü rend alapítója Cangpa Gyare Jese Dordzse (1161 – 1211), aki mestere, Lingrepa Pema Dordzse (1128 – 1188) útmutatásait követve alapította 1180-ban Közép-Tibet Cang tartományának délkeleti részén a Drukpa Kagyü rend első kolostorát, a Ralung kolostort. Ezt követően több, nagy kolostor is létesült. A mester követőinek száma hamarosan elérte – a rend történeti hagyománya szerint – a 8800 főt.

Az új rend terjeszkedni kezdett, 1222-ben tanai a közeli Bhutánba is eljutottak, azonban ott csak évszázadokkal később erősödött meg, amikor meghívtak egy nagy tekintélyű mestert, Saptrung Ngawang Namgyalt (1594 – l651), aki a Ralung kolostor apáti székének várományosa volt, de egy másik jelöltet fogadtak el az előző apát reinkarnációjának. Saptrung Ngawang Namgyal 1616-ban érkezett Bhutánba, majd 1620-ban megalapította a Csarki kolostort, ahol három éven át szigorú aszkézist folytatott. Bhután első Drukpa Kagyü szerzetesközössége 1623-ban alakult meg a Csakri kolostorban. Saptrung Ngawang Namgyal nemcsak elkötelezett buddhista szerzetes és kitűnő egyházi vezető volt, hanem kiváló politikusnak is bizonyult. 1634-ben létrehozta az egyesített Bhutánt.

Az új állam vezető rendjévé, majd államvallásává a Dukpa Kagyü irányzatot tette (az ország saját neve: Drukjül „Sárkányország”, a rend nevére utal). Az egyház feje, Bhután szellemi vezetője Ngawang Namgyal reinkarnációja: a Saptrung Rinpocse, aki együtt kormányozza az országot a világi hatalmat képviselő királlyal. Ez a kettős hatalomgyakorlás – kissé módosított formában – működik napjainkban is. Ma Bhután lakosságának közel 70%-a a Drukpa Kagyü irányzatot követi.

Cangpa Gyare tanítványai távoli területeken, még a több ezer kilométerre északnyugatra fekvő Ladakhban is terjeszteni kezdték a rend taniasait. A legnagyobb sikereket itt is a XVII. században érték el. Szengge Namgyal ladakhi király (uralk: 1616 - 1642) – aki hódításaival nagy területek felett szerzett hatalmat – meghívására 1624-ben érkezett meg Takcang Repa Ngawang Gyaco (1574 - 1651), hogy az ország szellemi vezetőjeként tanítsa a Drukpa Kagyü tanokat. Az első szerzetesközösség 1630-ban jött létre az általa alapított Hemisz Dzsangcsub kolostorban, amely Ladakh első Drukpa Kagyü kolostora volt. A király és utódai támogatását élvezve a rend nemcsak Ladakhban, hanem a környező területeken is sikeresen terjesztette tanitásait. Ehhez hozzájárult, hogy később 1706-ban, Bhutánból is érkezett a hírneves és nagy tiszteletnek örvendő mester, Dzsamgön Ngawang Gyalcen (1647 - 1732), aki magas szintű képzettsége és különleges képességei révén kulcsszerepet játszott a Drukpa Kagyü iskola felvirágoztatásában.

Nepálban, a Himalája északi, magasan fekvő hegyoldalában – a szélsőséges természeti viszonyok és a közlekedés nehézsége miatt is – az előzőekben bemutatott területekhez képest jóval elszigeteltebben működnek évszázadok óta a Drukpa Kagyü irányzat kolostorai, hasonlóan más rendek kolostoraihoz. Ezen a vidéken találhatóak a legismertebb remetebarlangok, amelyek közül jó néhányban éveken keresztül élt elvonulásban, és végezte meditációit Milarepa (1040-1123), a leghíresebb tibeti szent, a Kagyüpa irányzatot alapító Marpa (1012 - 1098) fő tanítványa.

A Drukpa Kagyü irányzatnak a rend hagyománya szerint ezer férfi és női kolostora van Tibetben (különösen Közép-Tibetben és a kelet-tibeti Kham-ban), Bhutánban, Ladakhban, Sikkimben végig a Himalája-hegylánc teljes hosszában. Tanítások terjesztése folytatódott a Sziklimben –végig a Himalája-hegylánc teljes hosszában. Tanitások terjesztése folytatódott a tibeti etnikum által lakott területeken kívül is: eljutottak Kelet és Délkelet-Ázsia számos országába : Kina Tibeti Autonóm Területén kivüli tartományai , Hongkong ,Tajvan ,Burma ,Kambodzsa , Thaiföld ,Vietnám ,Szingapúr ,,Malájzia ) és Ausztrália is. Távolabbi földrészeken a rend a 20 század második felében gyökeresedett meg : legtöbb Európai országban : Franciaország, Egyesült Királyság, Németország Monaco ,Lengyelország, Spanyolország ,Svájc és Magyarország ( Mantra Magyarországi Buddhista Egyház) , észak és dél amerika országaiban: USA , Mexikó , Brazilai ,Peru , ezeken helyeken létesültek Drukpa Kagyü buddhista közösségek melyek a hagyományvonalak Bhutáni,Nepáli Tibeti ,Indiai mesterek útmutatásait követve működnek.
Támogassa weboldalunk üzemeltetését SMS küldéssel!
Ajánlja nekünk adójának 1%-át! Önnek csak egy aláírás!
Mantra Magyarországi Buddhista Közösség, adószám: 18295823-1-41
Köszönjük!
Mantra Magyarországi Buddhista Egyházközösség
Telefon: +36 20/437-1564 E-mail: buddhistaegyhaz@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/buddhistaegyhaz.hu
Jelenleg 16 látogató nézi az oldalt.
Ma eddig 457 látogató tekintette meg az oldalt.
Tegnap 642 látogató tekintette meg az oldalt.
Nyitó oldal  |   Programok  |   Adomány  |   Adó 1%  |   Tanítások  |   Mantra  |   Tibetről  |   Letöltések  |   Videó galéria
Galéria  |   Hírek  |   Kapcsolat  |   Rendelés  |   Linkajánló  |   Fórum  |   Adatvédelmi nyilatkozat  |   Impresszum  |   Tárhely
Adó 1 Adó 1 százalék Adó egy százalék Adó 1 százalék Adó 1 százalék Adó 1 százalék Alapítvány, alapítványok Alapítvány, alapítványok Egyházak Mantra Buddhista Közöség Adó 1% Karuna Alapítvány Karuna Alapítvány Buddhista Egyházközösség Buddha Buddha Idézetek Buddha idézetek, mondások, élete, beszédei buddha idézetek képekkel Buddha idézetek bölcsességek Buddha idézetek bölcsességek